4 landelijke activiteiten per jaar - toegankelijk voor alle geïnteresseerden

Naast de VCMS Master Academy worden er op landelijk niveau ook activiteiten georganiseerd door de activiteitencommissie van VCMS Nederland. De evenementen zijn niet alleen voor VCMS-leden, maar ook voor reünisten, alumni of externen met een interesse in de chirurgie. De meeste activiteiten zijn onderwijs gerelateerde activiteiten, denk hierbij aan symposia, publezingen en online thema-avonden. Daarnaast worden er ook sociale activiteiten georganiseerd zoals het VCMS-diner. Het doel van de activiteiten is het samenbrengen van gelijk geïnteresseerden vanuit heel Nederland.

De activiteitencommissie

De commissie organiseert de nationale activiteiten van VCMS in samenwerking met de Commissaris Activiteiten van het bestuur van VCMS Nederland. De commissie bestaat uit vier tot zes studenten uit de bachelor- of masterfase afkomstig van de diverse geneeskunde faculteiten in Nederland.

Agenda 2020 - 2021

Oorlogsgeneeskunde

  • 10 november 2020

Let op: de kaartverkoop is gesloten.

Op 10 november 2020 vond de eerste landelijke activiteit van de activiteitencommissie 2020 - 2021 plaats. 

dr. Sprinkhuizen opende de avond als AMA-arts voor de Landmacht over hoe het is om op uitzending te gaan. De avond werd vervolgd door dr. van Egmond, die als traumachirurg meer de chirurgische kant en het belang van Damage Control Surgery met ons doornam. De avond werd afgesloten met een casuistiek gedeelte door dr. Vermeulen en dr. Bronkhorst, die geheel in stijl in uniform waren gekleed. Zij namen ons mee met een casus, waarbij de impact van een kogel op het lichaam nu voor iedereen duidelijk is. 

Kaartverkoop
10 november 2020
30 januari 2021

Lustrumsymposium: The Surgical Paradox

  • 30 januari 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten.

Prof. dr. Wijnen leidde het symposium in met de verklaring dat het dilemma van the surgical paradox niet zwart-wit is: hij is zelf bijvoorbeeld superspecialist én generalist. De juiste man om als dagvoorzitter kritische vragen te stellen en opgekomen vraagstukken te nuanceren. 

Dr. Eerenberg, traumachirurg, trapte de dag af met een lezing over de generalistische kant van de chirurgie. Zonder poespas bracht hij verduidelijking over het type arts die hij representeerde. Daarna kreeg dr. Buis het woord. Zij ging in op de super-specialistische chirurgie als HPB- en levertransplantatiechirurg. Zij gaf aan dat zelfs binnen haar specialisatie er nog een grotere verscheidenheid is aan subdomeinen. Gebiologeerd luisterden wij naar het verhaal van hoogleraar sociale geneeskunde Prof. dr. Klazinga over de geschiedenis van de chirurgie en het ontstaan van de generalist en de specialist. 

Tijdens het discussiepanel werden uiteenlopende zaken besproken door alle sprekers, onder begeleiding van Prof. dr. Wijnen. 

Drs. Tax is chirurg in opleiding en bestuurslid bij 'De jonge specialist'. Hij bracht op bevlogen wijze de lezing over wat het superspecialiseren betekent voor de toekomstige generatie artsen. 

Tot slot had internationale arts Prof. dr. Deprest, ook wel bekend van Topdokters België, de prof. Michaël-lecture gegeven over de foetale chirurgie. 

Kaartverkoop

Brandwondenzorg

  • 20 april 2021

Let op: de kaartverkoop is gesloten

Tijdens deze online activiteit werden verschillende aspecten over de brandwondenzorg besproken door brandwondenarts dr. Scholten-Jaegers en verpleegkundig specialist I. van Ingen. 

Daarnaast was er nog ruimte in break-out groepjes interactief te oefenen met casuïstiek bestaande uit indrukwekkende foto's. Tijdens de activiteit zijn niet alleen de acute opvang en de nazorg aan bod gekomen, maar heeft een patiënt ook zijn kant van het verhaal kunnen vertellen. 

Kaartverkoop
20 april 2021
10 juli 2021

Het theater van de toekomst

  • 10 juli 2021

Ben jij benieuwd naar hoe de chirurgie in de toekomst eruit zal gaan zien? Wil je weten welke innovaties er momenteel zijn? Op 10 juli zal de digitale VCMS Zomeractiviteit 'Het Theater van de Toekomst' plaatsvinden. Tijdens deze ochtend zal de toekomst van de chirurgie centraal staan met een viertal lezingen over computergestuurde chirurgie, navigatie tijdens lastige operaties en nog veel meer! Dus wil jij weten wat jij later kan verwachten in de chirurgie? Wil je met een kritische blik naar de nieuwste innovaties kijken? Meld je dan aan voor 'Het Theater van de Toekomst'! 

Kaartverkoop